De integratieve werkwijze
Integratieve kinder- en jongerentherapie
De integratieve werkwijze wil boven alle therapeutische modellen uitstijgen. Er wordt gekeken naar de cliënt als totaalpersoon. Gedrag, gedachten, het familiesysteem, emoties en gevoelens, de spirituele kant en het lichaam zijn gebieden die elkaar beïnvloeden. Vanuit de integratieve zienswijze is het onjuist en onvolledig om een gebied uit te sluiten of zich te beperken tot één gebied. Lees meer...
Kenmerkend is de werkwijze:
Vraaggestuurd
De therapeute werkt vraaggestuurd en niet aanbodgericht. Het gaat om de hulpvraag en de wens van de cliënt, oftewel client-based. De cliënt staat centraal. Dus niet de behandelmethode, de klacht of de therapeut.
Procesgericht
De therapeute werkt non-directief op inhoud- en directief op procesniveau. Met oog op de interne structuur van de cliënt wordt deze begeleid in het proces van de huidige toestand naar de gewenste toestand. De therapeute stimuleert het beeldend- en zelfhelendvermogen.
Op maat
Iedere cliënt heeft recht op een passende behandeling. De gewenste toestand van het kind, de jongere is leidend. Bij aanmelding is de therapeute vooral nieuwsgierig naar wat de cliënt nodig heeft. Hoe zit de cliënt in elkaar? Wat zijn de wensen en de belemmeringen? Wat wil de cliënt uiteindelijk bereiken? Hoe gaat de cliënt nu om met het probleem en welke stappen heeft de cliënt zelf al gezet op weg naar een eigen manier van gelukkig leven?
Benieuwd naar wat Susanne voor jou kan betekenen?
Integratieve kinder- en jongerentherapie is aangewezen op het verandervermogen en de veranderbereidheid van de cliënt zelf. Het is de cliënt die (innerlijk) het werk verzet. De therapeute beïnvloedt dit veranderingsproces door de cliënt te enthousiasmeren en te stimuleren. De beïnvloeding is gericht op het activeren van de zelfhelende en zelfsturende processen in de cliënt. Deze manier van werken kan bestaan uit:
Coaching
Dit is vooral praktisch. Het gaat hierbij om gerichte opdrachten voor zowel cliënt als ouders.
Counseling
Op creatieve manieren zoeken naar oplossingen met inschakeling van de eigen hulpbronnen van de cliënt.
Mediation
Mediation betekent bemiddeling tussen partijen. Dit kan bij een conflict met iemand anders, maar ook binnen jezelf. Er wordt dan bemiddeld tussen delen die in de cliënt zelf zitten.
Therapie
Therapie is alles wat hiervoor staat en nog een laagje dieper. Het gaat dan over hulp bij de innerlijke heling.